Ingen straffesager mod politikere for udtalelser i Mansour-sagen

Efterforskningen af en række folketingsmedlemmer for deres udtalelser omkring domsafsigelsen i Mansour-sagen standses, da udtalelserne ikke anses for egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommere og nævninge.

Statsadvokaten i København har den 6. februar 2015 tiltrådt en indstilling fra Københavns Politi om at standse efterforskningen, hvor seks medlemmer af Folketinget i december 2014 blev politianmeldt for at have udtalt sig i strid med retsplejelovens § 1017, stk. 2, nr. 3. De pågældende politikere havde omkring domsafsigelsen i Mansour-sagen fremsat forskellige udtalelser på Facebook og i medierne om, at Mansour burde fratages sit danske statsborgerskab, udvises af Danmark og lignende. Udtalelserne blev fremsat inden endelig dom.

Efter retsplejelovens § 1017, stk. 2, nr. 3, er det strafbart at fremsætte udtalelser, der er egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommerne og nævningene med hensyn til sagens afgørelse, så længe der ikke er afsagt endelig dom i en straffesag.

Anklagemyndighedens vurdering af udtalelsernes indhold og kontekst er, at der samlet set ikke er fuldt tilstrækkeligt grundlag til at anse udtalelserne for egnet til på uforsvarlig måde at påvirke nævningenes og dommernes afgørelse.

Anklagemyndighedens vurdering bygger på en gennemgang af forarbejderne til retsplejelovens § 1017, stk. 2, nr. 3, den juridiske litteratur om bestemmelsen, dansk retspraksis herom og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis vedrørende navnlig artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention om ytringsfrihed.

-Generelt er det sådan, at folketingspolitikere har et særligt råderum til at udtale sig i retspolitiske debatter. Ikke mindst når der er tale om en retshistorisk sag, hvor en mand to gange er blevet kendt skyldig i så alvorlig en forbrydelse som opfordring til terror. Dertil kommer, at politikernes synspunkter om udvisning og ophævelse af statsborgerskab må antages at have været velkendte, da emnet har været genstand for offentlig debat også før denne sag. Derfor har udtalelserne efter en samlet vurdering ikke været egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommere og nævninge i den konkrete sag, siger chefanklager ved Københavns Politi, Karin Degnboel Thostrup.

Politi Døgnrapporter: 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *